Man arbetar vid dator på kontor.
DATA MANAGEMENT

Att jobba som Business Intelligence-utvecklare: vanliga frågor och svar

Hur är det att jobba som BI-utvecklare och vad innebär rollen? Amendo Techs konsult med över 20 års erfarenhet inom yrket delar med sig av sina erfarenheter och upplevelser.

Berätta om din roll som BI-utvecklare.

Som BI-utvecklare sitter jag ofta i gränslandet mellan IT och verksamheten. Företaget vill få en överblick över sin verksamhet och effektivisera den. För att kunna göra det behöver vi som BI-utvecklare samla in data från olika system och databaser och ta fram rapporter. Då jobbar vi nära IT för att samla in och få fram den data som behövs. Som BI-utvecklare är man också rådgivande och fungerar som ett bollplank. Vi diskuterar olika utmaningar tillsammans och försöker hitta lösningar som hjälper verksamheten att nå sina mål.

 

Varför tror du att BI-utvecklare behövs?

På en ekonomiavdelning behöver du samla in olika typer av data för att kunna ta fram olika rapporter och göra analyser och beslutsunderlag. En BI-utvecklare hjälper till att effektivisera dessa processer och se till att verksamheten har rätt och relevant data.

 

Vem passar som BI-utvecklare?

Du behöver vara social då du har många kontaktytor och samarbetar med olika delar av verksamheten. Sen är det viktigt att du förstår verksamhetsprocesser och har en teknisk kompetens. Det händer mycket inom business intelligence; det kommer alltid nya tekniker, nya lösningar, nya system, så du måste tycka om att hela tiden lära dig nya saker. Är du nyfiken och har en vilja att lära dig nya saker kommer du att passa i rollen. Med de två egenskaperna kan man ta sig riktigt långt.

 

Vad är det roligaste i din roll?

Att jobba med business intelligence är väldigt kreativt, och det lockar mig. Varje uppdrag handlar om att hitta lösningar som passar för just den här verksamheten och utmaningen, och skapa kundanpassade lösningar. Det finns en stor variation och alltid nya utmaningar. Sen tycker jag att blandningen av teknik och verksamhet är väldig rolig.

Hur blir man BI-utvecklare?

Det finns många ingångar. Kanske kommer du från ekonomi och lär dig IT, eller är programmerare och blir intresserad av verksamhetsprocesser och effektivisering. Det viktigaste är att du är nyfiken och har ett intresse för både verksamhet och IT. Många inom business intelligence är omskolade ekonomer. Om du arbetar på en ekonomiavdelning så försök att införa business intelligence på din arbetsplats. Behovet finns där! Om du vill komma långt som BI-utvecklare behöver du komplettera med IT-kunskaper, så som databaser och lite programmering.

 

Hur ser du på yrkets framtid?

Under mina 20 år har det alltid pratats om brist – efterfrågan på BI-kompetens har alltid varit större än utbudet. Företag blir mer och mer proaktiva och förstår vikten av att göra proaktiva beslut. Som BI-utvecklare hjälper du företag att identifiera kostnader, bli mer effektiva, skapa förbättringsmöjligheter och spara pengar, och det behovet kommer bara att öka.

 

Hur är det att vara konsult inom business intelligence?

Det som har drivit mig i min karriär är att lära mig olika branscher, och som konsult är det precis det som du får göra. Som konsult får du många olika typer av uppdrag, på olika företag och i olika branscher. Det är en stor variation och det ger en väldigt värdefull erfarenhet. Som del av ett konsultföretag skapar jag också ett stort nätverk. Jag har många kollegor som jag kan bolla med och ta hjälp av om jag behöver – det finns alltid någon att vända sig till.

 

Vad har du för tips till de som är intresserade av konsultrollen?

Testa! Om man gillar variation, att träffa olika kunder och verksamheter så passar man som konsult. Och jag tycker att det är bättre att testa. Det värsta som kan hända är att känna ”det här var ingenting för mig” och då har man ju lärt sig det.

 

Du som är BI-utvecklare, hur ser din arbetsvardag ut? Vi på Amendo Tech pratar gärna vidare – hello@amendotech.se. Även varmt välkommen att connecta med oss på vår karriärsida!