Två kvinnor går och pratar i hall.
ARTIFICIELL INTELLIGENS

Artificiell intelligens – hur går snacket?

Behovet av techkompetens är fortsatt stort, och konkurrensen på arbetsmarknaden är stenhård. Vad krävs för att vinna de mest eftertraktade kandidaternas uppmärksamhet och intresse? Svaret: AI-verktyg som effektiviserar, personaliserar och kvalitetssäkrar rekryteringsprocessen.

Kan vi jobba smartare, snabbare och bli mer träffsäkra med hjälp av AI? Vilka är fördelarna med AI – och vad är viktigt att tänka på? Vi bad våra kandidater att dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser:

 

”Jag blir kontaktad flera gånger i veckan och vet inte hur jag ska hitta rätt nu när jag vill vidare.” 

 

”När en rekryterare förstår min kompetens och kan coacha mig känner jag mig trygg att ta nästa steg.”

 

”Jag vill ha en snabb process med så mycket transparens som möjligt. Då kan jag välja att gå vidare eller avbryta.”

 

Med dessa svar i ryggen skred vi till verket och började laborera med AI för att möta våra kandidaters behov.

 

– AI är nu vår förlängda arm och ger oss en hävstångseffekt när vi gör våra urval, vilka vi ska bearbeta och möta med relevanta karriärmöjligheter. Vi lägger mindre tid på att förstå hur urvalsalgoritmer ska optimeras för att träffa rätt när vi söker kandidater. På så sätt frigör vi tid samt höjer kvalitén i varje personligt möte vilket effektiviserar processen ytterligare, säger AnnSofie Bott, partner på Amendo Tech.

 

Fördelen med AI

Fördelen som vi upplever hos oss nu när vi aktivt använder nya integrerade AI-verktyg, är att vi blir mer träffsäkra när vi når ut till kandidater. Det ger kandidaten en ärlig chans att fånga upp en spännande jobbmöjlighet. Dialogen med kandidaten upplevs även relevant från start – och ett samtal avslutas oftast med en fin känsla av ömsesidigt förtroende. 

Integrerade AI-verktyg finns i flera av våra vardagliga arbetsverktyg så som Linkedin, TeamTailor Microsofts Officepaket, Google med flera. Genom att börja bekanta sig med AI den vägen innebär det inte så stora förändringar i arbetsprocessen i ett första steg. Framtiden kommer med förändring i stora penseldrag så ingen tid är bättre än nu att gå från prat till att faktiskt använda AI. 

 

– Som så ofta är det frågan som styr svaret. Vilken upplevelse vill vi skapa av den tjänst vi erbjuder? Vi har börjat med de verktyg som hjälper oss att öka träffsäkerheten, både kompetensmässigt och tajming. Det gör fler dialoger mer personliga och relevanta, säger Hanna Dynesius, partner på Amendo Tech.

 

Första intrycket räknas

När vi frågar kandidaterna vad det var som påverkade deras vilja att gå in i en rekryteringsprocess med oss pekar de allra flesta på det första avgörande intrycket de fått och att vi förstått vad de kan och vad de värdesätter.

 

– A och o för mig är en öppen och transparent dialog där det är mänskligt och högt i tak. Amendo Tech har överträffat mina förväntningar och prickade in det jag var ute efter. Idag har jag en roll där jag får använda hela min kompetens inom design och produktutveckling samt mina ledaregenskaper för att etablera och utveckla agila flöden, säger Gail Tabtim, Senior UX Designer på Futur Pension.

 

IT- och techkompetens är fortsatt eftertraktad och genomsyrar hela organisationen. Det vi märker är att AI blir en självklarhet i fler och fler roller, från stöd i att skriva kod till att hantera data för analys och att leda människor. Vi coachar kunder och kandidater som redan är på banan och de som vill gå mot moderna arbetssätt, som att använda AI i vardagen. 

 

Vill du dela med dig av dina erfarenheter eller bara tech-snacka? Vi vill höra! Kommentera gärna på Linkedin eller maila oss.