Fyra personer iklädda färgglada jackor håller om varandra, konsten att nätverka, Amendo Tech
TIPS

Konsten att nätverka

Vad innebär det att nätverka, varför är det så viktigt – och hur går du tillväga? Här delar Amendo Techs Hanna Dynesius med sig av sina tankar och erfarenheter.

”Bygg ditt nätverk.” 

”Nätverk är viktigare än din examen.”

 

När vi i businessvärlden pratar med varandra, särskilt med de som är nya i arbetslivet, ger vi ofta detta enkla råd. Enkelt tycker vi, men för alla är det inte lika självklart. Särskilt inte när du står där med ditt tunna cv, inga erövringar att skryta med och inga familj- eller kompisband som stöttepelare. Därför tänker jag, som kommer från ett gruvsamhälle i norr med exakt noll kontakter i affärslivet och med ett cv som gapade tomt, att det är min roll att vara en pusselbit för andra.

 

Jag funderar vidare, borde vi kanske ha ett ämne i skolan som heter Att nätverka? Eller åtminstone bestämma gemensamt att det är fint, hedervärt och generöst att göra just det – att bygga sitt nätverk och bli bättre på att stötta varandra i tillvägagångssättet?

 

Satsa på hög närvaro

Konkret handlar nätverkande om närvaro. Närvaro vid alla dina möten med människor. Då menar jag inte att checka av coola event, utan om att vara närvarande och uppmärksam i mötet med andra.

Lyssna, bry dig och var ärlig med din intension: Vad är det som får dig intresserad av denna unika människa du har framför dig?

 

Var generös: Dela din kunskap, bjud på din tid och energi men låt dig inte bli utnyttjad. Våga stå upp för ditt eget värde. Du ger en gåva till den andra, vilken inte bör tas för given. Mottagaren är fri att gilla storleken, mängden och innehållet – eller inte. Vill mottagaren istället lägga in en kravspecifikation eller beställning pratar vi om en affärsmöjlighet, inte om att nätverka.

 

Ta initiativet: Be om mötet, tiden och uppmärksamheten. Tala om att du saknar en pusselbit eller att du vill lära dig något som du ser att någon annan är riktigt bra på. Ingen kan gissa vad du behöver, vart du är påväg, vad dina drömmar och visioner handlar om. Tala om det.

 

Låt oss prata vidare!

Vi på Amendo Tech söker alltid efter kompetens som vill bli en del av vårt nätverk. Connecta med oss på vår karriärsida, eller hör av dig till oss på hello@amendotech.se så pratar vi vidare.